Potatisgårdens Vänner

Potatisgården är en härlig, gammal och kullerstensbelagd innergård på Trädgårdsgatan 3 i Uddevalla. Vi var några stycken som döpte gården efter grönsaksbutiken Potatishuset, som låg här i många år till någon gång under 1970-talet. För många var det tradition att åka hit för att handla potatis, frukt och grönsaker inför helgen. Särskilt vid storhelger så gällde det att komma tidigt och ha armbågarna med sig för att få handla.

Potatisgården började som en rad marknader och kulturarrangemang ordnade av en engagerad grupp människor. Ur detta bildades den idéella föreningen Potatisgårdens vänner. Potatisgården är både en geografisk plats och en idé om mångkulturella mötesplatser, mera liv i centrum och engagemang för hållbarhet.

Syfte och värdegrund

Föreningens syfte är att vara en gemensam plattform för att stärka hållbar utveckling genom mötesplatser och aktiviteter som visar och sprider kultur, idéer, produkter och förhållningssätt.

Våra värdeord är: Social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, glädje, gemenskap, mångfald, allas lika värde, öppenhet, religiös och partipolitisk obundenhet.

Vi tror att: Vi är en tillgång för andra, uppmuntrar människors förmågor och är idéutvecklande.

Medlemmar som deltar i våra aktiviteter ansvarar själva för att leva upp till rådande lagar, normer och kriterier inom den verksamhet man bedriver och inneha nödvändig branschkunskap och/eller certifikat och auktorisationer samt försäkringar.

Potatisgårdens kokbok finns nu till försäljning hos föreningen. Kom på våra event under sommaren eller hör av dig till någon i styrelsen.  Kokboken är ett utvecklingsprojekt som genomförts av Eiwor Backelund Jacobsson och Eva Nilsson tillsammans med drygt 25 kvinnor från 8 olika länder. De har lagat mat och delat recept. Kokboken har skapat många glada möten, både hemma hos människor och på Mötesplats Tureborg. Kokboken blev möjlig genom projektstöd från Socialt Entreprenörskap hos Västra Götalandsregionen, Integrationsenheten och Folkhälsorådet i Uddevalla kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Stiftelsen Lotcen och inte minst Idus förlag som tog kostnaden för layout och utgivning.

Hösten 2016 provlagades recept, man berättade om händelser och minnen med maten och lärde sig av varandra. Våren 2017 fotograferades rätterna, tillagningen och deltagarna av fotografen Anders Johansson, Friluften AB. Eiwor och Eva skrev ihop texterna och nu är boken här till inspiration för många fler.

Är du intresserad av att laga färgstark mat och pröva nya eller välbekanta smaker? Beställ din bok här!